Ja som pirát, kto je viac?


"Ja som baník, kto je viac?" sa hovorilo v gottwaldovskom Československu 50. rokov, bolo to nepríliž duchaplné heslo reprezentujúce nepríliž prívetivú dobu. Malo v sebe však tú určitú drzosť idúcu proti západnej kultúre politickej slušnosti, korektnosti a obmedzovania legitímnosti na legalitu. Od doby čo je Gottwald mŕtvy už pretieklo veľa vody Dunajom, Československo rozdelili a bane živoria na pokraji krachu-heslo však svoju drzosť nestratilo a tak som si dovolil ho prevziať a vzťahovať na pirátsky software.

Pred niekoľkými rokmi ako jeden z mojich prvých článkov pre Internet som napísal text o filozofických a morálnych aspektoch piratského softwaru, zdá sa mi príznačné, že som okolnosťami donútení s tým začínať aj tu. Pred tými niekoľkými rokmi situácia na Internete bola asi tak odlišná ako situácia v realite teraz a vo vyššie spomínaných 50. rokoch. Nebol žiaden Linux resp. nie na používanie pre laika, nebol Napster a udalosti s ním spojené a hlavne nebola tu podlá, agresívna a represívna BSA spolupracujúca s políciou (minimálne s hercami v kostýmoch napodobňujúcich policajné uniformy ako tomu je v jednej nechvalne známej reklame) a prenasledujúca v podstate nevinných ľudí-obete mašinérie digitalizovaného a globalizovaného kapitalizmu. Najmarktnejším a najpikantnejším rozdielom však je snaha Microsoftu zaviesť software radu XP (od slova experience t.j. zážitok alebo skôr prežitok), ktorý ma zabraňovať "piráteniu" už naveky a nikdy inak prostredníctvom povinnej a technicky nevyhnutnej aktivácie bez ktorej Windows alebo Office nebude fungovať.
 


Windows XP


Konkrétne a komplexné technické informácie zatiaľ známe nie su (a asi ani nebudú) no už z toho čo sa dostalo na verejnosť je pomerne jasné o čo ide-princíp big brother, nekonečný seriál, ópium, opakované návraty alebo ako to ešte chcete nazvať. Prosto a jednoducho Microsoft chce dávať svojím užívateľom "povolenie" na to aby používali software na ich počítačoch. Technologicky to samozrejme bude fungovať cez internet (zámerne som použil malé "i" kedže pôjde skôr o sieť typu internet ako o Internet vo všeobecnom ponímaní obzvlášt ak vezmeme do úvahy, že hovoríme o časovom období niekoľkých rokov). Windows bude po nainštalovaní fungovať tridsať dní a Office päťdesiat spustení čo náchylne pripomína tzv. militantný shareware zneužívajúci vlastnosť a možnosť ľudskej psychiky-návykovosť. Procedúra samotná bude zahŕňať zadanie nejakého čísla, ktoré bude patrne uvedené na obale podobne ako doteraz, následne si software "ošahá" hardware a tieto informácie pošle do aktivačného microsoftského centra kde sa vygeneruje nejaké ďalšie číslo, ktoré umožní aktivovať ten konkrétny software na tom konkrétnom počítači (osobne by ma zaujímalo ako sa to bude riešiť z upgradeom hardwaru-obávam sa však, že pre MS signifikantným spôsobom "používajte len hardware designed for Windows XP"). Prirodzene si môžete byť istý, že z vášho počítača sa nedostanú von informácie na aktiváciu nepotrebné ako napr. o inom softwarei, ktorý máte nainštalovaný a už vonkoncom sa nemôže stať, že informácie o vašom hardwarei alebo softwarei sa dostanú do rúk napr. marketingového oddelenia pre ktore majú cenu zlata (spomíname na škandál okolo registrácie beta verzii Win 95 cez modem na jar roku 1995). Dokonca na to môžete vziať jed, ale doporučujem nejaký s rýchlim účinkom.

Nemôžem povedať, že ma táto informácia nejako prekvapila alebo zaskočila, hádam len prišla o trocha skôr než som predpokladal-niektorý militantný shareware podobné veci robí už dlhšiu dobu (AddWeb, RealPlayer Plus...). Takisto by som klamal ak by som sa hral, že ma to nejako veľmi rozčúlilo, osobne na softwarei Microsoftu našťastie nie som závislý a som schopný do tohto stavu pomerne bezbolestne dostať aj všetkých kamarátov a známych-horšie to už bude so zvyškom sveta. A o tento zvyšok sveta-ktorý mi z nejakých dôvodov nie je ľahostajný-hlavne ide. Ono totiž nie je pochýb, že nejaký schopný cracker nenapíše nejaký efektívny patch (ako sa to pred pár dňami stalo s Napsterom a jeho filtrami) alebo nejaký agilný hacker nehakne server, ktorý aktiváciu bude vykonávať tak aby aktivoval všetko a všetkých za akýchkoľvek podmienok, problém a otázka však je koľko ľudí bude mať možnosť a schopnosť niektorú z vyššie uvedených strategických výhod použiť. Všetci predsa vieme, že už dnes je mimo svojho domova používať pirátsky software temer nemožné a to ešte nekalkulujeme z možnosťou opakovaných alebo náhodných "aktivácii" podľa voľného úsudku niekoho potrebnými kompetenciami vybaveného. A že predobraz niečoho podobného nemusíme hladať ďaleko je všetkým, ktorý čo i len trochu poznajú metódy používané Štb proti intelektuálom, umelcom, profesorom, spisovateľom a inej chamradi pred rokom 1989 úplne jasné. Predstavme si takúto modelovú situáciu: o niekoľko málo rokov budete pracovať na počítači, ktorý bude "always on-line" inak by totiž nefungoval skoro žiaden software a zrazu si niekto v centrále KGB-teda pardón chcel som povedať BSA samozrejme-povie, že preverí či ľudkovia neokradajú softwaerové firmy o zisk, štát o dane, nás všetkých o prosperitu v právnom štáte, starčekov a malé deti o večerníček a iniciuje náhodnú aktiváciu a ajhľa čo sa v pamäti nášho počítača nenájde-nelegálna kópia nejakej hry ktorú sme si zahrali prvýkrát aj naposledy včera nadránom a zabudli odinštalovať, možno aj nejaká zatúlaná MP3-ka s našou obľúbenou pesničkou, ktorá sa v tejto verzii už nedá zohnať alebo nebodaj cracknutá utilita na prevod nejakého vyšinutého grafického formátu, ktorý nam poslal nejaký maník čo stále ma nejakú Amigu do JPG aby sme si to mohli pozrieť lebo to potrebujeme na zajtra do roboty a ten blbý shareware tvrdil, že to prekonvertuje a uloží až keď si kúpime Corel, Photoshop a 3D Studio MAX. Nebudem v tejto próze ďalej pokračovať. Hádam si to domyslíte alebo rozmeníte na drobné aj sami.

A na tomto mieste sa dostávame k tomu obmedzeniu legitímnosti na legalitu, ak by totiž otázka znela má na to Microsoft (nehovorme o malých firmách so špecializovaným softom závislých na každom zákazníkovi) zákonne právo-odpoveď by bola celkom určite áno. Ak by sme si však otázku postavili či na to má právo tak po nepopretí zdravého rozumu a celej kultúrnej tradície-nie. Ono by to totiž popieralo všetko len predstaviteľné od osobného vlastníctva cez právo na súkromie až po presumpciu neviny (v zmysle vzťahu k spravodlivosti nie k právu).

O ostatných skvelých vlastnostiach, ktoré urobia vašu prácu s počítačom rázom zabavnejšou sa tu vyjadrovať nebudem, nachádzame sa predsa len na stránkach seriózneho servera a zabezpečiť aby ho nečítali deti od 0 do 99 rokov medzi 0:00 a 24:00 by bolo trocha komplikované. Hádam len naznačím: Q: Chcete vedieť ako bude vyzerať Windows v roku 2010?, A: Pozrite si strarú verziu Linuxu.

Čo nám teda ako nositeľom druhej signálnej sústavy ostáva? Veru len sa riadiť tým heslo: Ja som pirát, kto je viac?


Peter Weisenbacher