Počítačové hry
Software
Hardware
Internet
Příběhy
Učebna
Myšmaš
Top story
Editorial
Redakce
Archiv článků

Hlavní stránka

Matrix je...

M Y Š M A Š  

Přinášíme vám recenzi na známý film Matrix...

Matrix je simulácia nášho-dnešného reálneho sveta vytvorená v roku 2199 strojmi vybavenými umelou inteligenciou, aby mohli ovládať a využívať ľudské telá ako batérie nutné na svoj chod. K tomuto kroku ich viedlo, že v snahe ich vyradiť z prevádzky, zničili ľudia slnko, s ktorého získavali energiu. Matrix je ale hlavne film, jeden z najúspešnejších filmov roku 1999 s Keanu Reevesom v hlavnej úlohe-film, ktorému sa mimo komerčného úspechu dostalo aj nemálo obdivu za jeho originalitu a výtvarné a choreografické prevedenie.

Ak sa na otázku "Čo je to Matrix?" dá vcelku rozumne odpovedať, tak prečo je tá otázka vraj nezodpovedateľná? Nuž, je to marketingová stratégia, ľudia majú väčšiu tendenciu chcieť vidieť film, ktorý im odpovie na nejakú nezodpovedanú otázku. Potiaľto je to vzhľadom na dnešnú dobu pomerne ospravedlniteľná miera brainwashingu. Omnoho viac ma však prekvapilo potom, čo som tento film včera videl to, že táto marketingová stratégia je už priamo vkomponovaná do deja do filmu, čo robí z jeho scenáristov-režisérov bratov Wachowských iba figúrky v marketingovej hre a posúva tvorbu amerických tzv. "lepších" filmov ešte o stupienok bližšie k tupej komercializácii. Vo filme samotnom nám navyše v prvých minútach ponúkajú rôzne scény a aktérov, ktorý by akosi samozrejme a celkom pochopiteľne robili čo robia a my pritom nemáme ani poňatia o čo ide. Toto je ďalšia forma brainwashingu, ktorú film používa. Slúži na vyvolanie pocitu zadostiučinenia a vyrovnania, keď sa to dozvieme, čo by nás podvedome malo presvedčiť o tom, že tento film je dobrý. Je tento film dobrý? Inu, technicky je pregnantne vypracovaný to sa mu musí nechať, výtvarne má skutočnú koncepciu (aj keď z väčšej časti prebranú z designerského a architektonického prúdu high-tech a neostredovekej atmosféry kultového seriálu The X Files), čo nebýva zvykom bohužial však v niektorých scénach sa natoľko uzatvára do seba samotného, že vytvára videoklipovú "štýlovosť" nevhodnú do čohokoľvek dlhšieho ako 30 minút. Takisto Keanu Reeves vyzerá v mnohých scénách skutočne dobre a niektorý herci vo vedľajších úlohách odviedli poctivú robotu. Najslabšie miesto tohto filmu však tvorí jeho myšlienka.

Základná idea o neexistencii reálneho sveta a existencii nejakej sily, ktorá nás s nejakých dôvodov v ňom potrebuje, robiť čo robíme bola úplne a presne vystopovateľne (citácie na mnohých miestach) nevkusne opísaná od Arthura Schopenhauera (bez toho aby to priznali, v tomto prípade si dokonca myslím, že malo byť povedané, že použili jeho dielo ako predlohu ku scenáru). Vo svojej knihe Svet ako vôľa a predstava už pred temer 300 rokmi tvrdil, že to čo vnímame zmyslami, nie je skutočné, ale je to len určitý viac či menej zmanipulovaný obraz, ktorý nám vytvára náš mozog. Za celou touto konšpiráciou stojí temná a slepá (alegória bezohľadnosti a bezvýchodiskovosti) vôla, ktorá nás potrebuje nevedomých a zmanipulovaných žiť naše životy. Táto kniha samozrejme zaujíma aj určité východiská a stanoviská a vo filme Matrix bola maximálne minimalizovaná a materializovaná a v podstate vulgarizovaná. Obohatená bola zato (tu treba obdivovať schopnosť manipulácie, ktorú by mohol závidieť nejeden šéf tajnej služby) psychologickou hrou s asociačnými vlastnosťami a podvedomím nášho mozgu. O čo ide? Nuž, tvorcovia si dopredu spočítali, že väčšinu "tvrdého jadra" divákov ich filmu budú pravdepodobne tvoriť ľudia, čo pravidelne pracujú s počítačom (dnes prirodzene s Graphic User Interface-GUI napr. typu Windows) a to už nejaký čas, teda si aj čo to pamätajú a trochu do toho vidia. Využili diskrepanciu medzi GUI, kde napr. súbor je vždy nejaká pekná farebná ikonka, ktorá začne hrať alebo svietiť, keď na ňu klikneme ("nič si nechcem pamätať a chcem byť bohatý.. a aj slávny") a holou realitou v DOSe, kde súbor je mnoho obrazoviek plných čudesných klikovhákov. Ak totiž počítač nabootujeme so systémovej diskety, zrazu tam nijaký GUI nemáme a napriek tomu, že je to celé nepekné a nepraktické, máme zato nejaký zvláštny pocit skutočnosti a pravdivosti-väčšinou ide samozrejme o neuvedomené pocity, preto je aj táto psychohra vôbec možná. A v čom spočíva originalita filmu?

No, po tejto dekonštrukcií, ktorú som si dovolil predviesť, toho už veľa neostáva. Hádam len tie bojové umenia choreograficky spojené s tanečnými kreáciami a prazvláštnym "visením vo vzduchu". Nerozumiem sa ázijským bojovým umeniám a ani nemám v tomto smere žiadne ambície, obávam sa však, že tzv. bojové scény v tomto filme urazily, koho mohly a skombinovaly do nerozoznateľného mixu niekoľko skutočného obdivu hodných bojových umení. Úprimne povedané "ručná vojna" predvádzaná v tomto filme, ma už od začiatku rozosmievala. Vrcholom bola scéna, keď Keanu Reeves v závere zničí zmyslového agenta-táto ma už skutočne pobavila tým, ako neoddiskutovateľne pripomínala nemé komédie z dvadsiatych rokov. A čo tie divotvorné efekty "visenia vo vzduchu"? Bizarné, len čo je pravda, čo sa však týka myšlienky, niečo podobné sme mohli vidieť už pred rokmi vo videoklipe k pesničke Waterfalls od TLC a ich technické prevedenie v plnej paráde (dokonca vizuálne omnoho pôsobivejšej) vo videoklipe C U When U Get There od Coolia. Čiastočne originálne môže pôsobiť skutočnosť, že film nemá jasný začiatok, koniec (ten lacný čo tam bol predvedený nestál za veľa) ani zápletku a aj vyvrcholenie je dosť nedôverihodné, čo však môže svedčiť aj o tom, že bratia-scenáristi postrádajú schopnosť rozprávať príbehy (naratívnosť). Túto možnosť podporuje aj skutočnosť, že do deja vmontovali postavu skorumpovaného insidera, čo spadá pod všetky len predstaviteľné hollywoodské klišé. Na druhú stranu to mohol byť aj zámer podľa línie "byť iní", ako antagonizmus ku všetkým možným TV seriálom a filmom, v ktorých je všetko až veľmi jasné (začiatok, zápletka, držanie palcov, vyvrcholenie-scéna, keď toho veľa vybuchne alebo padajú silné slová, happyend-koniec, poprípade aj "after" scéna, keď sa všetci protagonisti stretnú napr. na večeri, pláži, párty alebo v posteli).

Škodoradostnejší z vás určite poznali, že s tvorcami Matrixu som v tejto recenzii viedol kontramanipulačnú hru, ktorej výsledkom by mohlo byť, že nejakou tajnou silnou za naším reálnym svetom-matrixom je komercia alebo amerikanizácia, ktorej sú oni integrálnimy časťami-poslušnými služobníkmi. Ale to si nezaslúžia, tento film nebol tak významný. Navyše v porovnaní s ďalším kasovým trhákom roku 1999 Star Wars-Episode 1 to bolo vcelku pozerateľné a nebola to taká nuda (čo bolo z určitej časti asi spôsobené aj tým, že Star Wars-Episode 1 nie je skutočný film ale len prerastené demo ku hre). Bohužiaľ v porovnaní s Múmiou, ktorá ak zabudneme, že v detailoch, náladách a charakteroch vykradla najmenej päť ďalších trhákov a skombinovala Nostradámove proroctvá s biblickými siedmimi ranami egyptskými a mystikou starej ríše, bola osviežujúca, zábavná, mala dobre vyrozprávaný príbeh a esteticky bola omnoho viac vyvážená a tým pádom aj uveriteľnejšia.

Peter Weisenbacher
clanky@atlas.cz
Publikováno dne: 12.9.2000


AKTUÁLNÍ ČLÁNKY

  • Já, počítače a internet

  • Hádanka o ceny

  • Já a počítač

  • Jak to všechno začalo

  • Hádanky o ceny

  • Mstitelé - 5. kapitola

  •  

     

    NEJĆTENĚJŠí ČLÁNKY

  • Proč nemám rád Windows (246)

  • O Speed Expressu se píše na Živě (227)

  • Napster odsouzen k zastavení své činnosti (209)